Risau juga andai setiap kali jumpa doktor, bacaan kolestrol semakin meningkat. Namun kali ini anda boleh cuba cara tradisional untuk rawat kolestrol dengan menggunakan bahan yang mudah. Lagi bagus, jus ini juga membantu untuk kurangkan sinus.

Kalau usaha lebih, insyaAllah hasilnya juga padu.

Bahan bahan:

500g bawang putih
500g halia
1 cawan perahan lemon
1 cawan apple cider
1 cawan madu


Cara buat:

1. Masukkan bawang putih dalam blender, tambahkan 2 cawan air. Blend dan tapis. Gunakan air tersebut utk blend halia pulak dan tapis jusnya.


2. Masukkan perahan air bawang putih & halia dan perahan lemon dalam periuk dan panaskan dengan api perlahan, renihkan dalam 30 minit.


3. Angkat dan sejukkan, campurkan apple cider dan madu, kacau sebati.


Cara minum:
1 sudu besar pagi sebelum sarapan (seeloknya bangun tidur)
1 sudu besar 1/2 jam sebelum tidur

Sumber: Delihayat Kitchen
kredit : akakterlajaklaris.com

6 Comments

  1. this might be good to try. tq for sharing

    ReplyDelete
  2. wahh nice sharing... nnti aida boleh bagitahu dekat ayah aida :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay aida.. same2 kite cube.. mgkin boleh mmbantu 😊

      Delete
  3. boleh try ni umur dah meningkat kolestrol pun meningkatlah... tapi terasa macam berdiri je bulu roma terbayang kalau minum...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe tu lah.. sy pon nk try. Tp boleh bygkn time nk mnum tu nt hehe

      Delete

Terima kasih sudi baca artikel ini. Sila berikan komen anda. Jemput follow blog ini ye!