Showing posts with the label PetuaShow all
PETUA : Rawat Mata Rabun

Assalamualaikum Zati nak share sikit tentang rabun ni.Rabun ni memang agak menyusahkan diri kita sebab nya susah untuk pergerakan kita seharian. Ada sesetengah yang rabun agak teruk sampaikan kadang-kadang tu kawan tegur …

Petua : Mengurangkan atau Menghilangkan Dengkuran

Assalamualaikum Sebelum tu zati nak tanya, siapa tidur berdengkur? Hahaha mengaku je lah.. Zati kadang-kadang je dengkur , kalau terlampau letih sangat seharian buat kerja, hah malam tidur memang berdengkur lah jawap nya. Tapi …

Petua : Untuk Tingkatkan Daya Ingatan

Haah nampak tak tu , kuat beno tu haha , acah sado le tu . Zati nak share petua untuk tingkatkan daya ingatan kita. Maklumlah , bila umur dah makin meningkat ni, mula lah banyak perkara yang kita mudah lupa. PETUA TINGKAT…

Petua : Menghalau Lalat

Assalamualaikum Hari ni Zati nak bagi petua macam mana nak halau lalat yang dok terbang kat rumah kita terutama kat dapur. Serius rimas! Pilihan 1   Ambil beberapa kuntum bunga cengkih dan masukkan ke dalam cawa…

Petua : Menghilangkan Kahak Dari Dalam Paru-Paru Dan Penawar Batuk

Assalamualaikum Batuk memang merimaskan. Kalau zati kena batuk ni , confirm semput! Memang tak suka kalau batuk, kadang-kadang dada sampai sakit. Kat sini zati share kan cara buat ubat batuk atau penawar sendiri de…

PETUA : Hilangkan Panau

Assalamualaikum Apa itu Panau ? Panau adalah jangkitan yang kerap berlaku pada lapisan luaran kulit disebabkan oleh kulat jenis  Malassezia . Kulat ini biasanya ditemui pada bahagian kulit di mana terdapat banyak pengh…

Petua Dan Cara Tradisional Untuk Pulihkan Lemah Tenaga Batin​

Assalamualaikum Zati nak share petua untuk lemah tenaga batin. 1. Bawang Merah – Kupas bawang merah dan basuh bersih. Amalkan memakannya mentah-mentah sehingga terdapat perubahan. 2. Pinang – Biji pinang yang…

PETUA : Untuk Beras Sentiasa Elok

Assalamualaikum Beras ada bermacam-macam jenis. Beras Siam , Beras Wangi , Beras Perang dan macam-macam jenis lagi. Beras juga adalah makanan utama untuk manusia. Terutamanya kita lah kan, memang dari kecil lagi diajar m…

PETUA : Hilangkan Panas Badan

Assalamualaikum Malam ni Zati rasa macam rajin je nak menaip haha. So malam ni zati nak kongsikan tips atau petua untuk korang. Korang mesti pernah alami panas badan kan ? Memang lah tersangat tidak selesa bila badan kit…

Petua Orang Dulu-Dulu

Pernah tak nenek korang ke atau mak korang ke kongsi petua amalan orang-orang dulu.. Mak zati dulu ada jugak lah cerita pasal petua-petua ni.. Tapi tu lah kan, waktu tu remaja , mane nak layan petua orang lama ni.. sekarang baru …

KHASIAT AIR REBUSAN SERAI DAN HALIA

Mencegah lebih baik daripada mengubati. Tak gitu? Ramai yang tahu pepatah tu tapi tak beramal. Sebenarnya bukan susah pun nak buat.  Cuma nak istiqamah tu yang payah kan.  1. Mengatasi masalah perut  Teh serai mampu …

KURANGKAN GOUT DAN ASID URIK DALAM BADAN

Gout adalah sejenis penyakit disebabkan berlebihan asid urik di dalam badan. Gout boleh menyebabkan kemudaratan dan kecacatan. Kurangkan kandungan asid urik dalam badan. Boleh buat  blood test   untuk melihat kadar asi…

Pernah tak dengar pasal air kunyit campur asam jawa dan madu atau gula merah? Air kunyit ni sangat bagus dan berkhasiat untuk kecantikan dalaman dan luaran wanita berkesan juga untuk buangkan lemak dan kuruskan badan. Pendek kat…

JUS PERIA KATAK DAN EPAL HIJAU

JUS PERIA KATAK DAN EPAL HIJAU ELOK UNTUK MERAWAT CYST Bahan bahan yang kita perlukan ialah.. Y 1. Peria katak 2. Epal hijau 3. Madu aslit Caranya ialah.. 1. Bersihkan buah peria katak dan epal hijau. …

CARA MENGURANGKAN BACAAN KOLESTROL

Risau juga andai setiap kali jumpa doktor, bacaan kolestrol semakin meningkat. Namun kali ini anda boleh cuba cara tradisional untuk rawat kolestrol dengan menggunakan bahan yang mudah. Lagi bagus, jus ini juga membantu un…