Showing posts with the label ResepiShow all
6 Resepi Nasi Lemak Yang Mudah & Sedap!

Nasi lemak merupakan makanan tradisi orang Melayu yang terdapat di Malaysia, Singapura, Indonesia (terutama di Riau, Jambi serta utara dan pantai timur Sumatera) dan Brunei. Nasi Lemak dapat ditemui di semua bahagian Malaysia dan…

15 Resepi Aiskrim Malaysia (Viral)

Aiskrim Malaysia adalah sejenis makanan beku dibuat dari hasil tenusu seperti krim (atau sejenisnya), digabungkan dengan perasa dan pemanis. Sudah semestinya aiskrim Malaysia ini menjadi kegemaran bagi golongan kanak-kanak dan ju…

3 Resepi Murtabak Maggi Sedap

Resepi Murtabak Maggi |  Murtabak memang hidangan yang cukup popular di gerai-gerai penjaja makanan ataupun di bazaar Ramadan di serata negara kita. Sensasi keenakan murtabak memang dapat memikat selera sehingga ramai yang sanggu…

10 Aneka Jenis Resepi Kek Paling Sedap

Mencari resepi kek yang boleh dicuba? Tidak dinafikan, kek menjadi pilihan ramai dikalangan semua golongan. Kek sering menjadi pencuci mulut pilihan selepas makan di majlis-majlis upacara, terutamanya majlis perkahwinan, ulang ta…

Resepi : Kuah Kacang / Kuah Satay

Assalamualaikum Bersambung kita dari part Satay tadi. Sekarang zati share kan resepi dan cara masak kuah nya pulak. Simple je. Jom baca. Bahan - Bahan : Kacang tanah - anggaran ikut jumlah satay Air awas (bahan yang diki…

Resepi : Satay

Assalamualaikum Memandangkan dah agak lama blog ni tak berupdate, zati nak share kan resepi satay yang sekarang ni zati niaga. Resepi ni dari mak mertua. So zati halalkan kalau korang nak guna resepi ni untuk menambah pend…

RESEPI : Simple Chicken Buttermilk

Assalamualaikum Zati nak share resepi yang mudah nak di masak . Ayam buttermilk . Haritu saje zati masak , menjadi pulak , so zati kongsikan kat sini. Ni yang zati masak hari tu Bahan - Bahan : BAHAN A - :: Ba…

RESEPI : Daging Dendeng Padang

Daging dendeng padang Bahan: *1/2 kg daging batang pinang(potong besar2 sb nk rebus) *1 camca mkn ketumbar *1/2 camca mkn jintan manis *1/2 camca mkn jintan putih *4 ulas bwng putih(ketuk n cincang) Semua bhn berta…

RESEPI : Daging goreng kicap kering

Daging goreng kicap kering . Bahan: 1/2 kg daging(potong nipis n bersihkn dan gaulkn dgn garam,kunyit n perasa) 2 biji bwng besar-hiris 2 biji cili hijau-hiris 2 biji cili masak-hiris 2 ulas bwng putih-hiris 1 sudu mkn sos tir…

RESEPI : Daging Blackpepper

Daging blackpepper Bahan: 1/2 kg daging(potong nipis n basuh) 2@3 biji kentang(potong ikut suka) *1 biji bwng besar *4 ulas bwng putih *1 inci halia *2 sudu mkn lada hitam 3 sudu mkn sos tiram 3 sudu mkn cili sos Kicap lemak…

5 Resepi Berasaskan Pulut Yang Korang Mungkin Tak Pernah Tahu. Eh Pulut Delima?

Pulut adalah antara makanan yang turut juga menjadi pilihan kebanyakkan orang Malaysia. Pulut sering dihasilkan menjadi kuih muih untuk juadah semasa bersarapan pagi mahupun minum petang. Selain itu, pulut juga sering dijadika…