Showing posts with the label ResepiShow all
10 Aneka Jenis Resepi Kek Paling Sedap

Mencari resepi kek yang boleh dicuba? Tidak dinafikan, kek menjadi pilihan ramai dikalangan semua golongan. Kek sering menjadi pencuci mulut pilihan selepas makan di majlis-majlis upacara, terutamanya majlis perkahwinan, ulang ta…

Resepi : Kuah Kacang / Kuah Satay

Assalamualaikum Bersambung kita dari part Satay tadi. Sekarang zati share kan resepi dan cara masak kuah nya pulak. Simple je. Jom baca. Bahan - Bahan : Kacang tanah - anggaran ikut jumlah satay Air awas (bahan yang diki…

Resepi : Satay

Assalamualaikum Memandangkan dah agak lama blog ni tak berupdate, zati nak share kan resepi satay yang sekarang ni zati niaga. Resepi ni dari mak mertua. So zati halalkan kalau korang nak guna resepi ni untuk menambah pend…

RESEPI : Simple Chicken Buttermilk

Assalamualaikum Zati nak share resepi yang mudah nak di masak . Ayam buttermilk . Haritu saje zati masak , menjadi pulak , so zati kongsikan kat sini. Ni yang zati masak hari tu Bahan - Bahan : BAHAN A - :: Ba…

RESEPI : Daging Dendeng Padang

Daging dendeng padang Bahan: *1/2 kg daging batang pinang(potong besar2 sb nk rebus) *1 camca mkn ketumbar *1/2 camca mkn jintan manis *1/2 camca mkn jintan putih *4 ulas bwng putih(ketuk n cincang) Semua bhn berta…

RESEPI : Daging goreng kicap kering

Daging goreng kicap kering . Bahan: 1/2 kg daging(potong nipis n bersihkn dan gaulkn dgn garam,kunyit n perasa) 2 biji bwng besar-hiris 2 biji cili hijau-hiris 2 biji cili masak-hiris 2 ulas bwng putih-hiris 1 sudu mkn sos tir…

RESEPI : Daging Blackpepper

Daging blackpepper Bahan: 1/2 kg daging(potong nipis n basuh) 2@3 biji kentang(potong ikut suka) *1 biji bwng besar *4 ulas bwng putih *1 inci halia *2 sudu mkn lada hitam 3 sudu mkn sos tiram 3 sudu mkn cili sos Kicap lemak…

5 Resepi Berasaskan Pulut Yang Korang Mungkin Tak Pernah Tahu. Eh Pulut Delima?

Pulut adalah antara makanan yang turut juga menjadi pilihan kebanyakkan orang Malaysia. Pulut sering dihasilkan menjadi kuih muih untuk juadah semasa bersarapan pagi mahupun minum petang. Selain itu, pulut juga sering dijadika…

RESEPI : Pulut Inti Manis

Bahan-bahan diperlukan: 1 cawan beras pulut (Direndam 3-4 jam dan tuskan)  1 cawan santan pekat  ½ cawan air  2 sudu makan gula merah ½ cawan gula pasir  2 helai daun pandan (Disimpulkan)  1 cawan kelapa parut muda  (…

RESEPI : Pulut Sambal Bilis

Bahan-bahan diperlukan: 1 cawan beras pulut (Direndam selama 2-3 jam dan tuskan)  1 cawan air  15 biji cili kering  2 labu bawang besar  Sedikit belacan  (Cili kering, bawang besar & sedikit belacan dikisar bersama)…

RESEPI : Pulut Delima

Pulut Delima Oleh Chef Hanieliza 1 Kategori:   Pencuci Mulut / Minuman, Kuih-muih Masa Penyediaan:   0 Jam 15 Minit Hidangan:   2 Orang Bahan-bahan diperlukan: 1 cawan beras pulut (Direndam 3-4 jam dan tuskan)  ½…

RESEPI : Pulut Bakar Wangi

Pulut Bakar Wangi Oleh : Chef Hanieliza 1 Kategori:   Pencuci Mulut / Minuman, Kuih-muih Masa Penyediaan:   0 Jam 20 Minit Hidangan:   2 Orang Bahan-bahan diperlukan: 1 cawan beras pulut (Direndam 3-4 jam dan tuskan)  …

RESEPI : Pulut Lepa

Pulut Lepa Oleh Chef Hanieliza 1 Kategori:   Pencuci Mulut / Minuman, Kuih-muih Masa Penyediaan:   0 Jam 30 Minit Hidangan:   2 Orang Bahan-bahan diperlukan: 1 cawan beras pulut (Direndam 3-4 jam dan tuskan)  1 ca…

RESEPI : ACAR IKAN MASIN

Adooii terliur tengok ni.. Kalau dapat makan ni dengan nasi panas .. peeerrrgghh.. sedap tuu.. Nah resepi nye.. BAHAN-BAHAN 200gm ikan masin talang@kurau(potong dadu rendam selama 1 jam)  10@15 biji cili kpg(kalau dpt…

Nasi Goreng Simple

Nasi goreng ni lunch tadi hehe.. Ni sebab malas nak masak banyak-banyak.. Maka jadilah nasi goreng taktuntuang nih hehehe.. Resepi kat bawah.... BAHAN-BAHAN Nasi Ikan bilis Cabai burung Bawang merah Bawang putih …

Cucur Manis Viral

Semalam suami suruh buat cucur manis viral. Maka jadi lah si bulat ni hehe.. Bancuhan yang Zati buat ni dapat dalam 30 biji. Zati buat bulat-bulat besar fish ball yang putih besar tu yang selalu makan dengan mee kari tuh.. Haa t…