Punca Bau Badan Dan Cara Mengatasinya

Advertisement

Punca Bau Badan Dan Cara Mengatasinya

Adalah semula jadi untuk badan mengeluarkan peluh yang boleh menyebabkan bau badan terutamanya jika anda menjalani gaya hidup yang aktif dan tinggal di negara beriklim tropika yang panas. Tetapi tahukah anda bahawa bau badan juga boleh disebabkan oleh faktor-faktor lain selain cuaca panas dan senaman? Berikut adalah 5 punca yang mungkin anda tidak duga :1. Perubahan hormon

Kadangkala tiroid boleh menghasilkan terlalu banyak hormon. Ini dipanggil hipertiroidisme yang boleh meningkatkan metabolisme badan dan degupan jantung yang mengakibatkan peluh dan bau badan yang berlebihan. Menopaus adalah punca biasa peningkatan peluh. Tahap perubahan estrogen dan progesteron mempengaruhi keupayaan badan anda mengawal suhu yang menyebabkan rasa panas dan peluh yang banyak.

2. Berat badan berlebihan

Lebih besar badan anda, lebih besar jisim badan yang anda perlu gerakkan, maka badan anda akan menghasilkan lebih banyak haba. Oleh sebab itu, badan anda perlu mengeluarkan lebih banyak peluh untuk menyejukkannya semula.3. Masalah kesihatan

Diabetes, penyakit buah pinggang dan penyakit hati adalah beberapa masalah kesihatan yang boleh memburukkan lagi bau badan. Kerosakan saraf diabetis, sebagai contoh, boleh menyebabkan peluh yang berlebihan apabila saraf yang membantu mengawal peluh juga rosak.

4. Ubat-ubatan

Jenis ubat tertentu seperti insulin dan antimurung juga boleh menyebabkan anda berpeluh lebih banyak sebagai kesan sampingan. Rujuk dengan doktor anda jika anda mengesyaki perkara ini berlaku.5. Tekanan dan kebimbangan

Anda pasti terkejut! Peluh adalah cara semula jadi badan menenangkan anda. Saraf pada kelenjar peluh anda peka terhadap emosi anda, jadi apabila anda tertekan dan suhu badan anda meningkat, badan anda menghasilkan kedua-dua endorfin bagi membantu anda merasa lebih baik. Itulah sebabnya anda terasa hebat selepas ke gim!

Suka atau tidak, setiap orang mempunyai bau badan. Sesetengah orang tidak begitu kuat sementara yang lain mungkin rasa malu dengan bau yang kuat dan tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, penyebab utama bau badan kebanyakan orang ialah amalan kebersihan yang tidak baik dan kuat berpeluh.Berpeluh adalah proses detoksifikasi semula jadi tubuh untuk menyingkirkan toksin dan peluh itu sendiri kebanyakannya tidak berbau. Walau bagaimanapun, apabila peluh bercampur dengan bakteria yang ada pada kulit, peluh dan kotoran yang terhasil menimbulkan bau yang tidak menyenangkan. Oleh itu, kunci untuk mengurangkan bau badan adalah mengatasi faktor-faktor yang menjadi puncanya – iaitu bakteria dan kotoran pada kulit.

Bagaimana mengatasi bau badan

Bau badan yang tidak menyenangkan boleh diatasi dengan berkesan dengan perubahan yang betul dalam rutin harian anda:

  • Mandi bersih-bersih menggunakan sabun antibakteria sekurang-kurangnya dua kali sehari, terutamanya selepas melakukan aktiviti yang mengeluarkan peluh seperti bersenam di gimnasium dan berlari.
  • Pastikan kulit anda benar-benar kering sebelum menggunakan sebarang produk penjagaan kulit atau mengenakan pakaian kerana persekitaran yang lembap boleh menyebabkan peningkatan bau badan.
  • Pilih fabrik semula jadi seperti kapas dan linen berbanding kain sintetik kerana ia lebih sesuai untuk menyerap peluh dalam iklim panas dan lembap di negara kita.
  • Akhir sekali, gunakan deodoran antipeluh yang berkuasa. Antipeluh akan mengawal peluh sementara deodoran akan menyembunyikan bau badan dengan haruman yang lembut dan menyegarkan.


Apakah jenis deodoran antipeluh yang harus saya gunakan, berbuli atau semburan?

Walaupun deodoran berbuli lebih disukai kerana ia kecil dan mudah dibawa, deodoran semburan lebih cekap mengatasi bau badan kerana deodoran semburan membentuk lapisan pelindung pada kulit dan kering dalam beberapa saat.Atasi bau badan dengan ciri-ciri semula jadi Deodoran & Semburan Antipeluh G&H PROTECT+

Deodoran & Semburan Antipeluh G&H PROTECT+ lembut pada kulit, tidak meninggalkan kesan dan menawarkan perlindungan daripada bau dan peluh sehingga 48 jam dengan campuran eksklusif bahan-bahan semula jadi yang menjadikannya sangat bagus untuk mereka yang berkulit sensitif dan lembut.Setiap bahan semula jadi dipilih dengan teliti untuk ciri peneutralan baunya. Antioksidan Ekstrak Bilberi dan Ekstrak Teh Putih membantu memperkuat kulit dan melindungi daripada kerosakan persekitaran sementara Mineral Asli memberikan ciri antimikrob. Di samping itu, Vitamin C membantu melawan risiko kerosakan sel yang menyebabkan penuaan dan penggelapan kulit kerana Lichen Plus membantu mengawal peluh dan merencatkan pembentukan bau.

Dengan Deodoran & Semburan Antipeluh G&H PROTECT+ anda boleh meneruskan aktiviti kegemaran anda tanpa rasa bimbang tentang bau badan yang tidak menyenangkan. Biarkan ciri-ciri semula jadi dan haruman deodoran semburan antipeluh yang menyegarkan ini membuatkan anda kembali yakin.

Campuran Protect+ Yang Eksklusif

Rumusan G&H PROTECT+ mengandungi adunan perlindungan kulit yang dihasilkan secara semula jadi dan bahan botani seperti: 

  1. Ekstrak Teh Putih - Teh Putih mengandungi salah satu jumlah antioksidan tertinggi yang ditemui dalam teh
  2. Mineral Semula Jadi - Membantu untuk mengeluarkan kotoran daripada kulit, meningkatkan tona kulit
  3. Ekstrak Bilberi - Kaya dengan sebatian yang bagus untuk anda dinamakan antosianin, memberikan anda pelbagai khasiat bermanfaat


Mengawal Bau, Mengurangkan Kekotoran Dan Melindungi Daripada Kebasahan

Deodoran & Anti Peluh Berbuli G&H PROTECT+ jernih dan cepat mengering; tidak meninggalkan tanda putih pada kulit atau pakaian. Dirumus untuk membantu mengurangkan kerengsaan yang boleh menyebabkan perubahan warna kulit, Deodoran & Anti Peluh Berbuli G&H PROTECT+ berkesan namun tidak kuat dan lembut pada kulit, memberikan perlindungan deodoran dan kebasahan sehingga 48 jam. Deodoran & Anti Peluh Berbuli G&H PROTECT+ dengan teknologi pengkapsulan eksklusif dan terbukti membebaskan letusan haruman yang segar apabila badan bergerak aktif walau pun selepas berjam-jam dipakai.


Harga RM45.00 sebotol

Whatsapp untuk beli di link ini - https://wa.link/vck5ky

Post a Comment

1 Comments

  1. Baru tahu ubat ubatan juga boleh jadi punca badan berbau. Terima kasih share info ni :)

    ReplyDelete

Terima kasih sudi baca artikel ini. Sila berikan komen anda. Jemput follow blog ini ye!